simple mobile web site creator software download

HERNIE MURES

Herniile reprezinta exteriorizarea unui organ (sau parte din organ, de obicei ansa intestinala) din cavitatea in care se gaseste in mod normal, printr-un punct slab sau defect parietal in stratul muscular al acelei cavitati.

EVENTRATIA SAU HERNIA INCIZIONALA

Hernia postincizionala, sau postoperatorie sau eventratia, apare in urma unei interventii chirurgicale printr-un defect de cicatrizare.

Odata cu trecerea timpului acest defect se va mari progresiv putind atinge dimensiuni gigantice cu organe ce parasesc aproape in totalitate cavitatea abdominala instalindu-se in sacul herniar- PIERDEREA DREPTULUI DE DOMICILIU.

Aceste eventratii gigant sint dificil de rezolvat si necesita de multe ori manevre preoperatorii menite in special sa compenseze functia respiratorie postoperator. Trebuie inteles ca pacientul cu un astfel de defect gigant va avea dificultati de respiratie cauzate tocmai de reintroducerea in abdomen a organelor fappt ce duce la cresterea presiunii abdominale ceea ce ingreuneaza miscarea diafragmului, principal muschi respirator.

Un alt aspect frecvent intilnit al acestei patologii este legat de prezenta la nivelul cicatricii a unor formatiuni ce se numesc granuloame de fir si care de multe ori sint descoperite doar in timpul operatiilor. Acestea presupun precautiuni speciale din partea chirurgului in vederea extragerii lor fara contaminarea pe cit posibil a plagii operatorii, fapt ce ajuta la o vindecare lipsita de complicatii.

Diagnosticul este de cele mai multe ori clinic dar un bilant complet preoperator este absolut necesar pentru evaluarea completa a starii de sanatatea si pentru aprecierea corecta a conditiilor in care trebuie sa se desfasoare interventia precum si ce tip de interventie este indicata. Daca este posibil un examen computer tomograf al peretelui abdominal poate furniza indicii importante privind dimensiunile exacte ale defectului parietal cit si asupra starii organelor localizate la nivelul sacilor, de cele mai multe ori multipli, ai eventratiei. Totodata se poate aprecia si conditia organelor intraabdominale permitind decelarea preoperatorie a eventualelor anomalii ce pot eventual fi corectate in acelasi timp cu rezolvarea defectului parietal.

 

Singurul tratament recomandat este cel chirurgical, cu rezerva ca pacientul trebuie sa indeplineasca conditiile necesare efectuarii actului chirurgical.

La fel ca si in cazul herniilor incercarile de a rezolva defectul parietal utilizind suturi simple sau autoplastii cu muschi, fascii sau tendoane, nu au dat rezultate favorabile.


Solutia adoptata in present consta in utilizarea materialelor de sinteza pentru protezarea defectului parietal.


Abordul poate fi prin inicizie clasica cu indepartarea cicatricelor prezente sau laparoscopic, prin incizii minime, controlul realizindu-se prin intermediul unei videocamere ce furnizeaza imagini pe un monitor in sala de operatie.

Utilizarea tehnicilor laparoscopice presupune intrunirea unui set de criterii, defectele fiind atent evaluate preoperator. La fel ca si la hernia tehnicile laparoscopice necesita anestezie generala cu intubatie pentru realizare unei relaxari complete a musculaturii peretelui abdominal necesare crearii camerii de lucru inraabdominale. Anestezia generala presupune si o zi de spitalizare postoperatorie pentru monitorizarea pacientilor, spre deosebire de anesteziile locale sau locregionale care permit pacientilor sa paraseasca clinica in aceeasi zi.

Postoperator pacientul va purta un briu, sau orice forma de aparat protetic ce va proteja si va favoriza o cicatrizare in bune conditii ale peretelui, preluind o parte din tensiunile de la acest nive. Reintoarcerea la activitatile normale si la cele sportive se efectueaza gradual, dar dupa incheierea perioadei de vindecare chirurgicala (6luni) orice efort este posibil.

Herniile postincizionale, sau eventratiile, sint afectiuni majore grevate de multiple complicatii si care influenteaza negativ permanent viata pacientilor, de aceea rezolvarea lor trebuie sa fie o prioritate.

Momentul optim al intervenției chirurgicale trebuie decis în urma consultației.

CURA CHIRURGICALA LAPAROSCOPICA A EVENTRATIEI ABDOMINALE

ADDRESS
CENTRUL MEDICAL TOPMED
TG.MURES
strada DOROBANTILOR, nr.1

CONTACTS
Email: 
dr.nicolescu@topmed.ro
dr.nicolescu@herniemures.ro
Phone: 0265 - 225 002
Fax: 0265 - 225 002